Dutch audience

Betere geneesmiddelen

Met het CriPec® technologie platform van Cristal Therapeutics kunnen geneesmiddelen ontwikkeld worden die beter werken, en veiliger zijn. De producten die Cristal Therapeutics nu in ontwikkeling heeft, zijn vooral bedoeld voor behandeling van kanker en chronische ontstekingsziektes. CriPec docetaxel is het verst in ontwikkeling, en wordt getest voor de behandeling van solide tumoren.

Achtergrond en historie van Cristal Therapeutics

De gepatenteerde innovatieve nanotechnologie (CriPec®) is oorspronkelijk ontwikkeld aan de Afdeling Biofarmacie & Farmaceutische Technologie van de Universiteit Utrecht.
Cristal Therapeutics is opgericht in april 2011 door Dr. Cristianne Rijcken en Dr. Joost Holthuis en is sinds 2014 gevestigd in Maastricht.

Nanotechnologie

De snelle ontwikkeling van de nanotechnologie heeft de afgelopen jaren veel kennis opgeleverd over mogelijke toepassingen in de geneeskunde. Nanotechnologie vormt ook de basis voor de ontwikkeling van nanodeeltjes waarmee medicijnen naar zieke cellen of weefsels kunnen worden getransporteerd.
Cristal Therapeutics is gespecialiseerd in het ontwikkelen van nanodeeltjes voor therapeutische doeleinden. Op basis van polymeren die door het lichaam kunnen worden afgebroken, maakt Cristal Therapeutics nanomedicijnen van verschillende grootte, naar keuze variërend in grootte van 30-100 nm. Nanodeeltjes zijn hiermee in grootte vergelijkbaar met virussen.

Nanomedicijnen

Omdat de nanodeeltjes zo klein kunnen worden gemaakt, krijgen ze bijzondere eigenschappen. Zo kan er met nanodeeltjes tot 40x meer van het medicijn bij het zieke weefsel terecht komen dan wanneer het medicijn wordt gegeven zónder nanodeeltjes. Omdat het grootste deel van het medicijn bij het zieke weefsel terecht komt, is de verwachting dat het medicijn beter werkt, en er minder kans op bijwerkingen is. Ook hoeft het medicijn niet zo vaak worden gegeven. Nanomedicijnen zijn dus vaak veel veiliger dan medicijnen die gegeven worden zónder nanodeeltjes.
Met de nanotechnologie van Cristal Therapeutics wordt het nu zelfs mogelijk om medicijnen opnieuw te testen, die eerder hebben gefaald door teveel bijwerkingen.
Cristal Therapeutics heeft de werking van de CriPec technologie inmiddels met meerdere geneesmiddelen (zoals kankergeneesmiddelen, ontstekingsremmers en hormonen) in het laboratorium bewezen.

Onderzoek in patienten

Cristal Therapeutics zal met CriPec docetaxel in de loop van 2015 het eerste klinische onderzoek (zgn. Fase-I onderzoek) in patiënten starten, in België en Nederland. De eerste resultaten worden in 2016 verwacht en zullen gegevens bevatten over de veiligheid van het experimentele geneesmiddel. Na het succesvol afronden van dit fase-I onderzoek, zal de studie vervolgd worden met klinisch onderzoek naar de effectiviteit van het middel.

Voor meer informatie: Dr. J.J.M. Holthuis, Algemeen directeur.