Nanomedicijn bedrijf Cristal Delivery verhoogt de therapeutische waarde van geneesmiddelen

Cristal Delivery B.V. is een recent opgericht farmaceutisch bedrijf dat een duidelijke meerwaarde creëert voor patiënten met momenteel onderbehandelde aandoeningen. Cristal Delivery heeft zogenaamde nanomedicijnen ontwikkeld, waarbij het geneesmiddel na toediening op een langzame en gecontroleerde manier afgegeven wordt. Op deze manier zijn geneesmiddelen werkzamer, veiliger en ook gemakkelijker in gebruik. Cristal Delivery ontwikkelt een eigen productportfolio van nanomedicijnen door haar innovatieve nanotechnologie te combineren met bestaande of nieuwe geneesmiddelen, voor huidige of andere indicaties. De nanotechnologie biedt farmaceutische bedrijven ook de mogelijkheid de patentpositie van hun geneesmiddelen door significante verbetering van het therapeutische profiel te beschermen.

Het nieuwe bedrijf is opgericht door Dr. Cristianne Rijcken (Chief Executive Officer) en Dr. Joost Holthuis (oprichter en voormalige CEO van OctoPlus N.V.) en is gevestigd in Utrecht. Cristal Delivery is een spin-off van de afdeling Biofarmacie & Farmaceutische Technologie van de Universiteit Utrecht. De technologie is gebaseerd op het onderzoekswerk van Prof. Dr. Ir. Wim Hennink en het promotieonderzoek van Cristianne Rijcken. Cristal Delivery wordt gefinancierd door haar oprichters, een private investeerder en de Universiteit Utrecht Holding B.V., terwijl de Pre Seed Grant van het Netherlands Genomics Initiative de feitelijke oprichting van het bedrijf mogelijk heeft gemaakt.

Cristal Delivery heeft een uniek technologie platform ontwikkeld bestaande uit tijdelijk gestabiliseerde nanodeeltjes, zogenaamd CriPec®. De strategie van het bedrijf is om deze technologie te valoriseren door eigen producten en producten voor farmaceutische partners te ontwikkelen, die de huidige problemen van geneesmiddelblootstelling van met name laagmoleculaire stoffen oplossen. In de afgelopen periode heeft Cristal Delivery veelbelovende preklinische resultaten van haar eerste drie producten verkregen. De toegevoegde waarde is een verhoogd therapeutisch effect door een gecontroleerde en verlengde geneesmiddelafgifte in combinatie met verhoogde opeenhoping in ziek weefsel. De groeiende hoeveelheid informatie bevestigt de hoge potentie en veiligheid van deze eigen nanotechnologie in verschillende ziektebeelden, zowel in huidige als nieuwe indicatiegebieden. Cristal Delivery’s nanodeeltjes hebben een unieke positie binnen het veld van nanomedicijnen aangezien ze de beste eigenschappen van bekende nanodeeltjes in één enkel, op maat gemaakt system combineren.

Het is zeer inspirerend en uitdagend om mijn academische bevindingen nu te vertalen naar reële farmaceutische producten met een hoge toegevoegde waarde en deze op termijn in de kliniek te gaan evalueren” aldus Dr. Cristianne Rijcken.

Het stemt ons zeer tevreden dat de nanotechnologie die ontwikkeld is op onze afdeling, de basis zal zijn van een breed scala aan farmaceutische producten” volgens Prof. Dr. Ir. Wim Hennink, hoofd van de afdeling Biofarmacie & Farmaceutische Technologie.

Met innovatieve geneesmiddelafgiftesystemen is het mogelijk een betere en gerichtere medicinale behandeling van ziektes te ontwikkelen. Cristal Delivery’s ambitieuze en gemotiveerde team heeft de kennis en ervaring om deze technologie en producten verder te ontwikkelen in een verbeterde en veilige farmacotherapie. Het managementteam kan steunen op een ervaren raad van commissarissen die het bedrijf bij zal staan. We zijn verheugd bij de start van Cristal Delivery betrokken te mogen zijn” aldus Dr. Oscar Schoots, directeur van de Universiteit Utrecht Holdings.

An English version of this press release is available at www.cristaldelivery.com/news. Voor meer informatie over Cristal Delivery en haar nanomedicijnen, kunt u contact opnemen met:

Cristianne Rijcken, PharmD PhD
Chief Executive Officer, Cristal Delivery B.V.
Tel: +31 30 430 0222
Cristianne.Rijcken@cristaldelivery.com
www.cristaldelivery.com